Translate

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Przygotowanie drewna opałowego do palenia.

Zakup drewna kominkowego to zaledwie pierwszy etap procesu związanego z przygotowaniem drewna do palenia. Żeby drewno opałowe mogło spełniać swoją funkcję, to należy je zawczasu we właściwy sposób sezonować. Dzięki sezonowaniu opał uzyskuje odpowiednio niską wilgotność i nadaje się do palenia. Drewno w stanie świeżym posiada bardzo słabą palność, i zamiast energii termicznej emituje dużo smoły, dymu oraz sadzy. Z tego powodu palenie drewnem wilgotnym jest poważnym błędem. Pierwsza czynność którą musimy wykonać po zakupie drewna to rozdrobnienie. Jeżeli materiał jest niepocięty to należy pociąć go w klocki, potem klocki należy porąbać. Ważne jest aby zrobić to względnie prędko, gdyż najlepiej rąbie się drewno w stanie świeżym. Rąbanie drewna po wyschnięciu będzie na pewno wiele trudniejsze. Drewno przesycha w każdym przypadku poprzez płaszczyznę rozcięcia lub rozłupania, dlatego też sprawne wyrąbanie drewna przyśpieszy jego schnięcie. Po porąbaniu drewno kominkowe musi zostać dokładnie złożone, najkorzystniej pod wiatą albo w innym przewiewnym miejscu. Jeżeli nie mamy wiaty to można ułożyć drewno w miejscu odkrytym. Warto ułożyć je na podstawie np. ze starej palety, dzięki czemu pozostanie odizolowana wilgoć gruntowa. Ułożone drewno musi zostać pokryte plandeką (ale tylko z góry !). Poważnym niedociągnięciem jest włożenie porąbanego lecz niewysezonowanego drewna do szopki lub piwnicy. Opał na pewno nie będzie schnął w takich warunkach, natomiast może ulec zapleśnieniu a nawet gniciu. Drewna opałowego nie suszy się jedynie sezonuje, czyli przechowuje w odpowiednich warunkach na powietrzu przez okres czasu 1 roku (sezonu) lub dłużej. Sezonowanie drewna czyni, że jego wilgotność spada do ok. 20%. Drewno takie wykorzystuje się już do palenia, emituje mniejszą dawkę dymu i sadzy i daje maksimum mocy.
przedrukBy bigcountry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz