Niezależnie czy jesteś mistrzem gastronomii czy początkującą kucharką, wobec patelni masz jednoznaczne oczekiwania – Nie liczy się jej kolor, kształt, a nawet producent – ważne, aby nic do niej nie przywierało.
Ta właściwość pewnie skłania cię po raz kolejny do sięgnięcia po patelnie teflonowe. Jednak zanim zdecydujesz się na ten zakup, rozważ argumenty przemawiające przeciw i poznaj alternatywę dla tego kontrowersyjnego wyboru.
Musisz wiedzieć, że w przypadku przegrzania teflon wydziela się toskyczny tetrafluoroetylen. Naczynia teflonowe są wytwarzane przy użyciu rakotwórczego związku chemicznego zwanego kwasem perfluorooktanowym, zwanym też PFOA lub C-8, który wdychasz za każdym razem, gdy smażysz jajecznicę, kotleta lub naleśnika? Gazy, które ulatniają się po rozgrzani teflonu powodują również schorzenia przypominające grypę, są szkodliwe dla kobiet w ciąży i są śmiertelnie trujące dla ptaków. Co najgorsze, potrzeba aż 5 lat, żeby pozbyć się z organizmu PFOA. Obalono również pogląd, że patelnia teflonowa szkodzi tylko, gdy teflonowa powłoka zostanie uszkodzona – szkodliwość teflonu zależy od temperatury do której zostanie rozgrzany.
W obliczu tych naukowych doniesień, odkrywczą alternatywą dla naczyń teflonowych stają się np. patelnie ceramiczne. Są zgodne z proekologicznymi trendami, a dodatkowo pozwalają zachować wyśmienite walory smakowe przygotowywanych dań. Przykładowo, patelnie ceramiczne pokryte są specjalną, nanotechnologiczną powłoką, która tworzy zwarte pokrycie na powierzchni patelni. Powierzchnia patelni jest zawsze gładka, bez porów i szczelin. Ceramiczne pokrycie jest bardzie odporne na uszkodzenia mechaniczne niż teflonowe. Również detergenty, używane powszechnie do mycia naczyń i w zmywarkach nie powodują uszkodzeń ceramicznej powłoki.
Patelnie ceramiczne są wytwarzane z naturalnych minerałów i gliny. Wypalane są w temp. 1250 stopni Celsjusza, co umożliwia wytworzenie niesamowicie odpornej struktury molekularnej stanowiącej odporną barierę chroniącą przed zanieczyszczeniem naczyń przez drobnoustroje i bakterie. Tak wyjątkowy proces produkcji powoduje, że patelnie ceramiczne wo odporne na zmiany temperatur, i mogą bezpiecznie nagrzewać się do 450 stopni Celcjusza i znoszą zamrażanie do -20 stopni Celcjusza.
Patelnia ceramiczna dostarcza ciepło równomiernie na całą swoją powierzchnię, dzięki czemu potrawa zachowuje dobry smak i utrzymuje temperaturę, aby serwowane potrawy były jak długo ciepłe. Co równie ważne dla smakoszy ? potrawy na patelniach ceramicznych smażą się równomiernie.
Osobiście wybieram patelnie lub naczynia ceramiczne. na patelni smażę produkty nawet bez tłuszczu i nie przypalają się, nawet na płytach indukcyjnych. Nie myje ich w zmywarce ale ręcznie i w pełni jestem zadowolony
OdpowiedzUsuń